tiistai 20. lokakuuta 2015

Airistolaiset kansanedustaja Sirénin vieraina eduskunnassa


Airiston Kokoomuksen väellä oli aivan erityinen päivä perjantaina 9.10., sillä pääsimme vierailemaan yhden paikallisyhdistyksemme jäsenen työpaikalla, nimittäin eduskunnassa kansanedustaja Saara-Sofia Sirénin vieraina! Saara-Sofia nousi kevään 2015 vaaleissa varakansanedustajan paikalta kansanedustajaksi ja koska monet Airiston Kokoomuksen jäsenet olivat tiiviisti mukana tekemässä Saaran kampanjaa, oli tämä vierailumme eduskuntaan kuin iloinen jälleennäkeminen vanhalla hyvällä porukalla!

Bussimatka Varsinais-Suomesta kohti Arkadianmäkeä alkoi jo aikaisin aamulla. Perillä eduskunnassa käytiin katsomassa lehteriltä väliaikaista istuntosalia. Eduskuntatalon remontti jatkuu aina vuoteen 2017 ja remontin alla oleviin tiloihin ei pääse kiertelemään. Tästä syystä vierailumme piti sisällään enemmänkin ajankohtaista politiikkaa ja keskustelua, kuin seinien tuijottelua.. ja sehän on tietysti vaan hyvä juttu! ;)


Saara-Sofian vieraina eduskunnassa

Saara-Sofia otti meidät vastaan eduskunnan kansalaisinfossa ja aloitimme päivän ohjelman kuulemalla mitä kaikkea eduskunnassa on jo tapahtunut vaalien jälkeen ja millaisia luottamuspaikkoja Saara on saanut itselleen. Luottamustoimien lista on kiinnostava ja Saara on hienosti onnistunut saamaan jäsenyyksiä itselleen tärkeisiin paikkoihin, kuten Sivistysvaliokunta ja Ympäristövaliokunta, sekä Pohjoismaiden neuvoston Suomen valtuuskunta ja Itämeren parlamentaarikkokonferenssin Suomen valtuuskunta.


Saara-Sofia avasi päivän poliittisen katsauksen

Nopean ajankohtaisen työkatsauksen jälkeen saimme paikalle vierailevan tähden, sillä Saara-Sofia oli pyytänyt muutamia kollegoitaan piipahtamaan vierailullemme.  Ilkka Kanerva toi meille pikaisen ulko- ja turvallisuuspoliittisen katsauksen! Kävimme keskustelua Venäjästä ja Syyrian tilanteesta. Ike kertoi, että Syyrian tilanteen ratkeaminen voisi olla askel Venäjän tilanteen ratkeamiseen. Toisaalta hän muistutti, että Venäjä ei hevillä luovu Krimistä ja kansainvälisen yhteisön pitää edelleen tuomita Krimin valtaus. Venäjä –pakotteet siis ovat toistaiseksi voimassa, mutta kuinka pitkään? Ukrainan tilanteen rauhoittuminen voisi merkitä viennin avaamista Venäjälle uudestaan.

Ilkka Kanerva kertoo ulko- ja turvallisuuspolitiikan kovasta ytimestä

Saara ja Ike kertoivat myös siitä, miten tärkeää eduskunnassa on uusien kansanedustajien ja kokeneiden konkareiden hyvä yhteistyö. Uudet tuovat uusia tuulia ja näkemyksiä, vanhoilla edustajilla on vankkaa tietoa ja osaamista. Ikellä onkin menossa juhlaviikot, sillä tänä syksynä hän on toiminut kansanedustaja yhteensä huikeat 40 vuotta!!

Ikellä on huikea 40 vuoden kokemus kansanedustajan työstä. Eduskunnassa uudet ja vanhat edustajat tekevät hyvää yhteistyötä.


Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka tuli niin ikään tuomaan meille ajankohtaisia työkuulumisiaan. Toivakka oli ollut juuri New Yorkissa YK:n yleiskokouksessa. Hän kertoi, että Millenium tavoitteet ovat pääosin toteutuneet etuajassa, mutta uutta tehtävää on paljon, sillä ajankohtaisia kriisitilanteita on nyt paljon. Myös Suomen sitoutuminen yhteisiin tavoitteisiin ja kriisien hoitoon on tärkeää. Erityisesti naisten ja tyttöjen aseman kohentaminen maailmalla on ajankohtaista juuri nyt.


Toivakka oli juuri saapunut New Yorkista

Lisäksi Toivakka kertoi viennin edistämisestä ja sen tärkeydestä suomalaiselle viennille. Maailmalla ollaan kiinnostuneita suomalaisista innovaatioista. Erityisesti hän mainitsi osaamisen myynnin ja kertoi, että suomalaisen koulutuksen myynnille on maailmalla paljon kysyntää. Opettajankoulutus, lentäjien koulutus ja sairaanhoitajakoulutus ovat muutamia mainitsemisen arvoisia koulutusaloja, joissa suomalaisten osaaminen maailmalla tunnetaan.

Airistolaisia kiinnosti erityisesti Toivakan kertomana se, miten suomalaisen koulutusosaamisen myynti on hyvä bisnes


Saara-Sofian avustaja Krista Lahtinen piti vierailuryhmästämme hyvää huolta koko päivän


Seuraavaksi pääsimme tutustumaan Anne-Mari Virolaisen johdolla Suureen valiokuntaan. Anne-Mari kertoi, että pakolaisuus on ajankohtainen aihe ja totesi, että 70 miljoonan ihmisen liikehdintä on valtavan iso kysymys ja osa kaikkea tämän hetken politiikkaa. Suuresta valiokunnasta haetaan hyväksyntää Suomen linjauksiin kansainvälisessä politiikassa ja siten siellä ollaan monen asian keskiössä. Anne-Marin mukaan Syyrian vaikea tilanne on tiedostettu pitkään ja toimintatavoista on käyty neuvonpitoa EU-tasolla, mutta jäsenmaat eivät ole olleet tarpeeksi yksimielisiä siitä miten asiassa menetellään ja tilanne on päässyt ajautumaan kriisiin asti. Nyt Eurooppa on joutunut kantamaan vastuuta päättämättömyydestään vastaanottamalla sotatilaa pakenevia pakolaisia, mutta tilanne pitäisi pian saada käännettyä siihen, että virrat pysähtyvät ja siihen ainoa ratkaisu on kriisitilanteen rauhoittuminen Syyriassa.

Suuren valiokunnan puheenjohtajana Anne-Mari Virolainen esitteli meille valiokunnan istuntosalin

Anne-Mari kertoi Suuren valiokunna tehtävistä ja ajankohtaisista asioista


Päivän viimeinen tapaaminen oli Sisäministeriössä, missä ministerin erityisavustaja Ville Valkonen kertoi meille Sisäministeriön ajankohtaisista asioista. Jälleen näissä keskusteluissa esillä oli pakolaistilanne ja sen vaikutukset Sisäministeriön alaisiin asioihin. Valkonen kertoi, että turvallisuusnäkökulma on tärkeä osa onnistunutta maahanmuuttopolitiikkaa. Hyvällä kansainvälisellä yhteistyöllä voidaan saada lisää tietoa mm. terrorismin ehkäisyn tueksi, sillä terrorismin mahdollista lisääntymistä on väläytelty yhtenä pakolaiskriisin lieveilmiönä.

Ville Valkonen otti meidät vastaan Sisäministeriössä
Toinen ajankohtainen aihe Sisäministeriössä on tiedustelu, joka niin ikään on sekä maan sisäinen että kansainvälinen poliittinen kysymys. Asiassa riittää pohdittavaa, sillä tiedustelu Suomessa vaatisi mm. muutoksen perustuslakiin. Tärkeitä kysymyksiä ovat, miten painotetaan yksityisyyden suojaa suhteessa uusiin työkaluihin rikosten ehkäisyssä. Myös liike-elämälle tiedustelu on luonnollisesti iso kysymys, sillä se herättää pelkoja yritysvakoilun mahdollisesta lisääntymisestä.
Airistolaisilla riitti paljon kysyttävää päivän aikana tavatuille poliitikoille ja asiantuntijoille. Ajankohtaisia kiinnostavia aiheita on nyt paljon ja vierailu eduskuntaan tarjosi mukana olleille todella hyvän startin poliittiseen syksyyn. Keskustelu jatkui bussissa Saara-Sofian johdolla, kun matkasimme takaisin kohti Varsinais-Suomea.

Yhteiskuva ennen paluumatkaa. Takana näkyy Pikku Parlamentti ja Saara-Sofian työhuoneen ikkuna.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti